Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

17/12/2008 - ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στις 17 Δεκέμβρη 2008 αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό της πολιτιστικής μιζέριας. Για μια ακόμη φορά το ποσοστό που θα διατεθεί για τον πολιτισμό … το «συγκριτικό» τους «πλεονέκτημα» … είναι μόνο 0,5%.


Για μια ακόμη φορά δημόσιοι φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ), το Θεατρικό Μουσείο, το θέατρο της Δώρας Στράτου, θα καταδικαστούν στην υποχρηματοδότηση και κάποιοι θα βάλουν και λουκέτο.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνας (ΚΟΑ) θα συνεχίσει χωρίς δικό της χώρο για πρόβες και συναυλίες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) διαρκώς υποβαθμίζεται.
Θα βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση της τέχνης, της λειτουργίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων.

Την ίδια ώρα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αυτονομείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με προοπτική την ιδιωτικοποίηση του, στον Νιάρχο χαρίζεται ο «ιππόδρομος», με σκοπό να του εκχωρηθεί η Λυρική Σκηνή. Στο ίδρυμα Λαμπράκη δίνονται εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για την λειτουργία και επέκταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ανάλογα ποσά δίνονται και για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τεράστια ποσά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια για φιέστες που προπαγανδίζουν τον δικό τους κοσμοπολίτικο, ομογενοποιημένο πολιτισμό, των ευρωπαϊκών οικονομικών κολοσσών.
Στις τράπεζες με το πρόσχημα της κρίσης χαρίζονται 28 δις. ευρώ, ενώ καταδικάζονται οι εργαζόμενοι στην φτώχια την ανασφάλεια την ανεργία και την πολιτιστική αφυδάτωση.

ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008
ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 0,5%


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ 2% ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

• Για να στηριχτούν και να αναπτυχθούν οι δημόσιοι και δημοτικοί πολιτιστικοί φορείς και τα δημοτικά μουσικά σύνολα.
• Για να είναι τα Μουσεία ανοιχτά στον ελληνικό λαό.
• Για να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα υποδομές, δημόσιες και με συλλογική διαχείριση, ώστε να υπάρξουν χώροι συναυλιών, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων εικαστικών τεχνών, θεάτρου, χορού κλπ, ανοιχτοί σε όλους τους καλλιτέχνες.
• Για να στηριχθούν οι προσπάθειες των ανθρώπων της τέχνης για καλλιτεχνική δημιουργία.
• Να ληφθούν μέτρα για τους νέους καλλιτέχνες, ώστε να δημιουργούν και να επικοινωνούν με το κοινό.
• Για να στηριχθεί η ερασιτεχνική δημιουργία.
• Δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές και όρους ζωής για όλους τους καλλιτέχνες.
• Για να διαμορφώνονται σιγά- σιγά οι προϋποθέσεις για να απαλλαγεί η Τέχνη από τα δεσμά της εμπορευματοποίησης που της έχει επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους καλλιτέχνες.
• Να μπει στο κορμό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης το μάθημα της αισθητικής αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: